İngiliz İstihbaratı’nı Türklerle karşı karşıya getiren ajan

1909'da kurulan İngiliz İstihbaratının 1. Dünya Savaşı boyunca asli görevi Belçika ve Hollanda'da bulunan ağlarından Alman Ordusu hakkında bilgi toplamaktı.

Hangi tür trenler, saat kaçta, nereden geçti. Kaç adet vagonu vardı ve ne taşıyordu.

Yapılanma öyle yoğun çalışıyor ve işgale öfkeli Belçikalılar tarafından öyle kalabalık destek görüyordu ki savaş bittiğinde 'La Dame Blanche' yani 'Beyaz Leydi' olarak adlandırılan bu gizli direniş yapılanması 1300 muhbire kadar ulaşmıştı.

Savaş bittiğinde hepsinin adı İngiltere tarafından onurlandırılmak üzere açıklandı. Ancak bu belki de tarihin en büyük istihbarat fiyaskolarından biriydi. Çünkü hemen 21 sene sonra Nazi Orduları, İkinci Dünya Savaşı'nı başlatmış ve tekrar işgal ettiği Belçika'da bu sefer bu 1300 kişinin ailelerini tek tek bularak çoğunu infaz etmişti.

Özel Büro'nun bu bölümünde Hollywood'dan adını sıklıkla duyduğumuz James Bond'un ve tarih derslerinde öğrendiğimiz Arabistanlı Lawrence'ın da parçası olduğu İngiliz istihbarat yapılanmasını masa yatırıyoruz.

İngiliz istihbaratının adı ne? Kaç kurumdan oluşuyor? MI6'in açılımı ne? MI5 hangi görevleri yapıyor? İngiliz İstihbaratı ve Osmanlı İmparatorluğu arasında bilinen bir vaka var mı? MI6 başkanı kim? MI5 ne anlama geliyor? Siber güvenlik için ayrı bir kurum mu çalışıyor?

Tüm bu sorular ve çok daha fazlasının yanıtı şimdi Özel Büro'nun İngiliz İstihbaratı bölümünde yanıt buluyor!
Peki, sizce bir sonraki bölüm hangi istihbarat örgütünü incelemeliyiz?
Fikirlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!