İngiltere'de 2009 sonrası doğanlara sigara satışı yasaklandı

2009 yılından sonra doğanlar hayatları boyunca sigara satın alamayacak. İngiltere'de onaylanan yasayla 2009 yılından sonra doğan çocukların sigaraya erişimi hayatları boyunca engellendi.

İngiltere, “sigarasız nesil” yaratma girişimi kapsamında yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasakladı. Onaylanan yasa tasarısıyla bu yıl 15 yaşına giren çocuklar, sigara satın alamayacak.

Kısıtlama Birleşik Krallık sınırları içerisinde sigara içmeyi değil, sigara satışını yasaklıyor. Hükümet, reşit olmayanlara tütün veya elektronik sigara satan işletmelere para cezası uygulayacak. Yeni sistemin 2027 yılına kadar yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Eski başkan Boris Johnson ise yasa için “delice” ifadelerini kullanıyor.

Her yıl sigaradan 80 bin kişinin hayatını kaybettiği İngiltere'de tütün kullanımı önlenebilir ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkede sigara kullanımına bağlı kalp krizi, akciğer kanseri ve felç gibi nedenlerle dakikada 1 kişi hastaneye yatırılıyor.

Dünya çapında özellikle elektronik sigara kullanımına pek çok ülkede kısıtlama getirilirken Yeni Zelanda hükümeti de gelecek kuşakları zararlı alışkanlıklardan korumak için 2008 yılından sonra doğan çocuklara ömür boyu sigara satışını geçen yıl yasaklamıştı.

Sizce yasa Türkiye'de de uygulanmalı mı? Görüşlerinizi yorumlara bekliyoruz.