İran'ın Animasyon Ordusu gerçek mi?

10/ON'un bu bölümünde, değerli konuğumuz İran Araştırmaları Merkezi Araştırmacısı Oral Toğa ile İran'ın propaganda stratejisine derinlemesine bir bakış atacağız. Oral Toğa'nın uzmanlığıyla, İran'ın propaganda mekanizmasını nasıl kullandığını, bu propagandaları nerede yaptığını ve bunları yaparken medyayı nasıl kullandığını ele alacağız.

İran'da derinlemesine örüntülerle dolu, yas ve fedakarlık anlatısı üzerine yükselen ve mehdinin bekleyişiyle şekillenen bir ideoloji söz konusu. 85 milyonluk büyük bir ülke olan İran, doğal kaynaklar bakımından zengin ve teknolojik olarak da üst seviyelerde olmasa da asimetrik unsurlardan sıklıkla faydalanarak bir şekilde açığı kapatmaya çalışıyor. İdeolojik olarak da etki alanı geniş ve ideolojisini iyi pazarlıyor. Ülkemiz içinde dahi İran'ın propagandalarından etkilenen ve bu propagandalar sebebiyle İran'ın resmi ideolojisini benimseyen binlerce insan bulunuyor.

İran'da propaganda hayatın her alanında. Televizyon, gazete gibi basın yayın organlarının yanı sıra metrolarda, binaların duvarlarında hatta bir kibrit kutusunun arkasında bile İran'ın ideolojisinin temellerini oluşturan konularda propaganda afişlerini görmeniz mümkün. İran'da özel televizyon yok. Hepsi devletin kontrolü altında. İran'da devlet kontrolündeki medya organları ise resmi ideolojinin mesajlarını yaymak için kullanılıyor. Devlet, bu organlar aracılığıyla bilgi akışını kontrol ediyor ve kendi propagandasını halka sunuyor.