İsrail ajanları Türkiye'de neler yaptı?

2024'ün ilk günlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü 'uluslararası casusluk' soruşturmasına dair detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. 34 şüpheli hakkında adli işlemler uygulandı. 15'i tutuklandı. 11 kişi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. 8 kişi ise sınırdışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine sevk edildi. Bu operasyonun ve 2020-2024 arasında Türkiye'de yürütülen MOSSAD'a karşı kontrespiyonaj soruşturmalarını değerlendirdik.

Lübnan'da öldürülen Hamas yöneticisi suikastini yorumlarken, 1972 Münih Olimpiyatları'nda yaşananlar ve sonrasında İsrail Devleti'nin gösterdiği reaksiyon ve karşı hamleleri birlikte değerlendirmek gerekiyor. Sporcu kafilesi öldürüldükten sonra, saldırıyı yapan Kara Eylül Örgütü üyelerine yönelik olarak dünyanın farklı coğrafyalarında nokta atışı operasyonlarla bu kişiler etkisiz hale getirildi.

İran devletinin içinde MOSSAD'ın faaliyet gösterdiğini gösteren belirtiler var. Çünkü İran, güvenlik açısından ciddi bir devlet ve etkili güvenlik önlemleri alıyor. Kasım Süleymani'nin öldürülmesi önemli bir olaydı; bu, Amerika Birleşik Devletleri tarafından gerçekleştirilen bir operasyondu. İsrail'in de bu operasyona yardımcı olduğu yönünde bazı haberler çıkmıştı. Anma töreninde yaşanan saldırı da bu şekilde değerlendirilebilir.

7 Ekim 2023'te başlayan Aksa Tufanı'ndan sonra konuyla ilgili olarak İsrail Devleti'nin zaafları ve hataları kamuoyu tarafından sıklıkla tartışıldı. MOSSAD'ın ihmali mi var? İstihbarat raporlarını doğru analiz edemediler mi? ve benzeri sorular sıklıkla gündeme geldi.

Diğer görüşe göre, MOSSAD yerine fatura Shin Bet ve/veya AMAN'a mı kesilmeliydi yorumları da masaya yatırıldı.

Bu ve diğer tüm soruların cevabı GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi'nin katkılarıyla şekillendi.