İsrail Refah operasyonuyla ne amaçlıyor?

İsrail, Refah operasyonuyla neyi amaçlıyor ve bundan sonra ne olacak uluslararası ilişkiler danışmanı Yasir Feten ve Orta Doğu uzmanı Can Acun'a sorduk.

Feten, İsrail'in 'Philadelphia Koridoru' planını hayata geçirerek Filistinlilerin nefes borusu olan Refah'ı işgal etme hedefini, 5 ay önce gündeme getirdiğini ve bunu bugün gerçekleştirerek Mısır'la anlaşmasını ihlal ettiğini dile getirdi. İsrail'in Refah'a saldırmaktaki hedefi ise Gazze'yi hem kuzeyden hem güneyden sıkıştırmak. Şu anda Refah'a da saldırı düzenleyerek Gazze'yi kendi kuşatmış olduğu bölge içerisine almış oldu. Bu şekilde Gazze'nin tek nefes borusunu kesti. Bu sayede gelecekte Hamas'a hem siyasi baskıyı kurup hem de istediklerini yaptırabilme konusunda daha etkili hale gelecek.

Bundan sonra ne olacağını ise Orta Doğu Uzmanı Can Acun'a sorduk. Acun, Her ne kadar İsrail'in niyetinin Hamas'ı ateşkese zorlamak gibi görünse de aslında İsrail'in Gazze'yi işgal etmekteki amacının Yahudi siyonist unsurların dinsel inançların dayandığını söyledi. Yani aslında Filistinlileri Sina Yarımadası'na sürerek İsrail Gazze'yi yaşanmaz kılmak ve insansızlaştırmayı hedeflediğini belirtti.