İsrail üç yeni cephede ne yapacak?

7 Ekim 2023'te başlayan Aksa Tufanı Operasyonu, İsrail devletinin tehlike algısını artırdı ve olası operasyonlara hazırlanma ihtiyacını doğurdu. Hamas, İsrail'i ürkütme ve sindirme yolunu tercih ediyor.

İsrail'in güvenlik algısını zayıflatma ve devlet reflekslerini etkisiz hale getirme amaçlanıyor. Karadan saldırının ne zaman başlayacağı ve ordunun durumuyla ilgili merak edilen konuların başında geliyor. İsrail'in tarihsel rakiplerine değineceğiz. Bu ülkeler, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Mısır'dan oluşuyor. Lübnan Hizbullahı geniş güvenlik ağı, siyasi yapısı ve toplumsal hizmet ağı sayesinde Lübnan'da 'devletin içinde bir devlet' olarak etkinliklerini sürdürüyor.

İsrail, temiz su kaynakları bakımından yetersiz bir ülkedir. Günümüzde deniz suyundan arıtma işlemleri gerçekleştirilse de, uzun yıllar boyunca bu konuyla ilgili çeşitli girişimlerde bulunuldu. Suriye'deki Golan bölgesi bu yüzden İsrail için önemli. Burayı uzun yıllardır uluslararası hukuka aykırı olarak işgale devam ediyor.

Ürdün'le yaşanan sorunlar daha çok Altı Gün Savaşı'ndan sonra şiddetlenmiştir. Çünkü Ürdün, iki devletli çözümü savunuyor. Geçmişte Batı Şeria'yı ele geçiren Ürdün, topraklarındaki Filistinlileri buraya yerleştirmişti. Mısır ile İsrail geçmişte savaşmış olmasına rağmen günümüzde iyi ilişkiler tesis edilmiş durumda.

Ancak, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin Mısır topraklarına sürüleceği iddiaları konuşuluyor. Mısır yönetimi bu durumdan rahatsız olduğunu ve Filistinlileri kabul etmeyeceğini resmi makamlardan paylaşmıştı.