İsrail'de Netanyahu dönemi bitiyor mu?

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, hükümeti kurma görevini bu defa muhalefet lideri Yair Lapid'e verdi. İşte tam bu noktada İsrail'in kaderi değişiyor... Lapid'e hükümeti kurması için verilen süre 28 gün. Bu 28 günlük hükümeti kurma süresi çarşamba günü bitiyor. Bu İsrail için uzun bir süre çünkü Netanyahu, İsrail'in en uzun süre başbakanlık yapan ismi. Netanyahu'nun bu uzun başbakanlık dönemi büyük olasılıkla sona erecek. İsrail son iki yıl içinde dört kez erken genel seçime gitti. Seçimlerde iki parti üstünlüğü kazandı. Bunlardan ilki Netanyahu'nun Likud Partisi. Netanyahu 120 sandalyeli parlamentoda 30 milletvekili kazandı ama yaptığı koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alamadı. Bu yüzden parlamentoda 17 sandalye kazanan Gelecek Var Partisi oyunu değiştirecek konuma geldi. Yamina partisi ise kazandığı 6 koltukla kritik bir noktada yer alıyor. İsrail'de hükümetin kurulabilmesi için 61 milletvekili sayısına ulaşılması gerekiyor.
Ama hiçbir parti, 23 Mart'ta yapılan son genel erken seçimde 61 milletvekili sayısına ulaşamayınca ve Netanyahu da koalisyon kuramayınca gözler Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e çevrildi.

İsrail seçimlerinde koalisyon kuramayan Netanyahu başbakanlık koltuğunu terk edecek. Duygu Göktürk Soydan, seçim sürecini ve Netanyahu'nun yerine gelecek ismi anlattı!