İsrail'e net mesaj: Netzah Yehuda ne istiyor?

Amerika Birleşik Devletleri ilk kez bir İsrail Savunma Kuvvetleri birimine yaptırım uygulamaya mı hazırlanıyor? Bu soruyu sormamızın sebebi Amerika'nın suç makinesi Netzah Yehuda'ya karşı yaptırımlarının gündeme gelmesi oldu.

Bu yaptırımlar doğrultusunda Netzah Yehuda tabur üyelerinin herhangi bir ABD askeri yardımı veya eğitimi almasının yasaklanabileceği iddia edildi. Bu yaptırımlar hayata geçerse Washington, ilk kez bir İsrail askeri birliğine yaptırım uygulamış olacak.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise tüm ambargoları reddedeceğini açıkladı ve iddialara tepki gösterdi. Ancak kesin bir karar alınmış değil. İsrailli yetkililer böyle bir kararın şimdilik beklenmediğini açıkladı.

Yaptırımların gündeme gelmesine neden olan Netzah Yehuda taburu bundan 25 yıl önce kuruldu. Ulta-Ortodoks Yahudi askerlerden oluşan birim İsrail'in bölgedeki askeri varlığının ve ordunun sadece küçük bir birimini oluşturuyor. Askerlik hizmetinin erkek ve kadınlar için zorunlu olduğu İsrail'de aşırı dindar Yahudiler, dini gerekçelerle silah altına alınmaktan muaf tutuluyor. Dolayısıyla bu konu hala tartışmalı.

Birlik, 12 Ocak 2022'de Batı Şeria'da ABD vatandaşı Filistinli Ömer Esad'ı gözaltına aldıktan sonra fenalaştığı halde ölüme terk etmesi üzerine ABD'nin ağır eleştirilerine maruz kalmıştı. Bugün ise Gazze saldırılarında aktif rol oynuyor.

Peki Ultra Ortodoks Yahudilerden (Harediler) oluşan Netzah Yehuda kim? Amerika ve İsrail arasındaki bu çatlaklar bir kırılmaya yol açacak mı? Bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun'un anlatımıyla Editör Anlatıyor'un bu bölümünde sizlerle buluşuyor.