İsrail’in beklediği paralı asker ordusu neden gelmedi?

Ortadoğu'da son on yılda artan bir eğilim olarak karşımıza çıkan paralı askerlik müessesesi, devletlerin güçlerini yansıtmak ve çıkarlarını gerçekleştirmek amacıyla tercih ettiği bir yöntem haline gelmiştir. Sınırların ötesindeki savaş misyonları için giderek daha fazla paralı asker kullanılmaktadır. Bu askerler, konuşlandıran güçlere kendi sınırları ötesindeki savaşları yönetme ve resmi kayıpları azaltma imkanı tanımaktadır.

İsrail, halihazırda İran'ın Suriye'deki mevzilerine karşı mücadele verirken, doğrudan paralı askerlerle temas kurmamıştır. Ancak, zaman zaman bu milis bölgelerine atışlar yapılmakta veya MOSSAD, bu milis liderlerini avlamak için operasyonlar düzenleyebilmektedir. Rakipler ve ortaklar, stratejik ortamda paralı askerlere başvurmanın giderek daha önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Rusya'nın ilk paralı asker ordusu olan Slav Kolordusu 2013 yılında kuruldu. Bu özel girişim, Suriye'deki enerji tesislerini korumak ve üretim operasyonlarını yönetmek amacıyla oluşturulmuştu. Slav Kolordusu, eli silahlı milislerin yanı sıra tesislerde çalışacak mühendis ve operatörlere yakın koruma birimleri sağlıyordu. Grubun bir kısmı daha sonra Wagner Grubu çatısı altında hizmet vermek üzere ayrıldı.

Rusya'nın bölgedeki varlığı, özellikle İran'ı rahatsız etti ve Rus askeri gücünün ağır kayıplarının iç eleştirilere neden olabileceği endişesini taşıdı. Rus kuvvetleri, Suriye'deki iç savaşın yıprattığı Suriye ordusuna veya İran'a güvenmek konusunda tereddüt yaşarken, Wagner Grubu bu boşluğu doldurdu. Wagner'in devletle resmi bir bağlantısı olmaması, devletin sorumluluk almasını engelledi ve onların eylemleri Rusya Federasyonu'nu doğrudan etkilemedi.