İsrail'in en zor savaşı: Hizbullah neyi bekliyor?

Lübnan'da geleneksel olarak en az temsil edilen dini topluluk olan Şii Müslümanlar, ilk olarak ılımlı ve genellikle dünyevi Emel hareketinde kendilerini ifade etme fırsatı bulabildi. 1979'da İran'da gerçekleşen İslam devrimi ve 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgali sonrasında, bazı Lübnanlı Şii din adamları, İsrail'in Lübnan'dan çekilmesi ve burada bir İslam Cumhuriyeti kurma hedefiyle Hizbullah'ı kurdu.

Takvimleri 2006 yılına çevirelim. Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah Örgütü, 12 Temmuz 2006'da 8 İsrail askerini öldürerek ve 2 İsrail askerini kaçırarak iki taraf arasında savaş durumunu tetikledi. Lübnan topraklarından İsrail'e karşı yoğun bir Katyusha füze saldırısı gerçekleştirildi.

Bir önceki ay, Hizbullah'ın çatışmaya dahil olması, İsrail'in Gazze'ye kara saldırısının maliyetini önemli ölçüde artırdı. Tel Aviv hükümeti, Gazze'ye odaklandığı bir dönemde kuzeyden Hizbullah tehditiyle uğraşmak istemedi. Bu nedenle, sadece güney sınırlarını korumakla kalmayıp aynı zamanda tüm kuzey bölgesinin güvenliğini sağlamak için asker ve kaynakları konuşlandırmak zorunda kaldı.

Bu savaş, Hizbullah'ı İsrail işgaline karşı büyük bir direniş hareketi olarak tekrar ön plana çıkardı. Suriye iç savaşı sırasında, Hizbullah'ı Lübnan içinde ve yurtdışında karşıtlıkla tanımlayan güçler, onları Sünnilere yönelik saldırılar ve Şam'daki hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi engelleyen Şii milisler olarak algılamıştı.

Mevcut savaşa müdahalesi, Hizbullah'ın popülerliğini yeniden kazandırdı, özellikle İsrail'in Gazze'ye karadan saldırmasını önlemeye yönelik. Hizbullah, İsrail ile olan angajman kurallarını değiştirmeyi amaçlayarak İsrail'in gelişmiş gözetleme sistemlerini hedef alarak Lübnan sınırındaki tüm hareketleri izlemesine olanak tanıyan gözetleme kuleleri, gizlice dinleme ve karıştırma cihazları gibi askeri altyapıları hedef aldı ve etkisiz hale getirdi.