İstanbul'un gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne nostaljik karşılamalar

İstanbul Boğazı'na inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla 26 Ağustos Cuma günü açılışı yapıldı.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirdi. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4'er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi var.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk.
Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kırdı. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını aldı.

Emel Sayın'ın 1973 yılında seslendirdiği "Boğaz Köprüsü" şarkısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılması ile birlikte yeniden anlam buldu.

Özdemir Erdoğan da 1977 yılında "Köprü" isimli şarkıyı seslendirerek, bayındırlık ve imar faaliyetlerine farklı bir anlam katmıştı.