Karabağ'daki sözde yönetim nasıl ortadan kaldırıldı?

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nı kazandıktan sonra Ermenistan, Karabağ'da Sözde Artsah Cumhuriyeti'ni kurdu. Bu oluşum dünyanın hiç bir devleti tarafından resmi olarak tanınmadı. Karabağ'ın Azerbaycan tarafından azad edilmesinden sonra, bölgedeki sözde yöneticiler teker teker göz altına alınıp tutuklandı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Karabağ'da Azerbaycan'ın hakimiyetini ve egemenliğini tanıyacaklarını dünyaya duyurduktan sonra ülkesindeki protestolar hız kazandı. Azerbaycan ve Türkiye ile normalleşmeyi savunan ve 'Dağlık Karabağ grubu' olarak adlandırılan ve Ermenistan'ın eski yöneticilerinden Koçaryan, Manukyan, Ter Petrosyan, Serj Sarkisyan ve Armen Sarkisyan gibi diğer aktörler Paşinyan'ın politikalarının karşısında yer alıyor. Buldukları her fırsatta Paşinyan'a karşı açıklamalar yapıyor.

Azerbaycan'ın 23 saat 43 dakikada tamamladığı ve Karabağ'daki son Ermeni ayrılıkçı unsurları temizlediği anti terör operasyonu tamamlandı. Karabağ'a 1990'lı yıllarda göç eden Ermeni siviller, ana vatan Ermenistan topraklarına geri dönüşü sürdürüyor. Buna karşılık olarak mevcut yerleşimlerinde ikamet etmeyi isteyenler için Azerbaycan, yeni vatandaşlık kaydı, kimlik ve pasaport düzenleme işlemlerini hızla devam ettiriyor. Bu konuyla alakalı olarak Aliyev, Karabağ'daki Ermenilere özel ayrıcalık tanınmayacağını, kalmak isteyenler için Azerbaycan yasa ve prosedürlerinin geçerli olacağını ve bölgedeki yeniden imar çalışmalarının hızla tamamlanacağını duyurmuştu.

Azerbaycan, Karabağ konusunun tamamen çözümü için üçüncü tarafların katılmayacağı ve müdahil olunmayan bir anlaşma zemini talep ediyor. Detaylar içeriğimizde...