Karadeniz'de yaylacıların göç yolculuğu başladı

Karadeniz'de besicilerin şenlik havasında geçen yayla yolculuğu başladı. Yörede asırlardır haziran ayının gelişiyle yaylalara göç eden besiciler, bu yıl da göç hazırlıklarını tamamladı.

Günler öncesinden kuşak, peştamal, 'çal elbisesi ve yeleği' diye bilinen yöresel kıyafetlerini hazırlayan kadınlar, hayvanlarını da nazarlık, gerdanlık, burunluk, kaşlık, boynuzluk gibi rengarenk malzemelerle süslüyor.

Gün doğumuyla yayla yoluna koyulan besiciler, zorlu mesaiye başlıyor. Coğrafi şartlar nedeniyle bir an olsun hayvanlarının başından ayrılmayan besiciler, yolculuk sırasında hayvanlarını belirli aralıklarla dinlendiriyor.

Besiciler, kilometrelerce patika ve dağlık alandaki yürüyüşünün ardından akşam saatlerinde yaylalara varıyor. Özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıkan besiciler, eylül sonuna kadar kalacakları yaylada hem kış aylarında tüketecekleri süt ürünlerini hazırlıyor hem de hayvanları için ot biçiyor. Yaylacılar, meralardan otlanan hayvanlarının sütünden yoğurt, peynir, çökelek ve tereyağı yapıyor.