Karadeniz'de her an büyük bir deprem olabilir. Doğu Karadeniz'de son yıllarda heyelan ve sel başta olmak üzere yoğun görülen doğal afetler nedeniyle uzmanlardan deprem uyarısı geldi. Heyelan artışında depremlerin tetikleyici etkisi olduğunun altını çizen uzmanlar, Karadeniz sahilinin her an 6.6 ya da daha büyük bir depreme hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu.
En ufak yer altı hareketliğinde denize paralel uzan dağlara enerji transferi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, sahil kesimlerinin çok daha riskli olduğunu söyledi.
Trabzon-Rize sahili, Güneyde Türkiye'nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu fayı gibi iki deprem kuşağı arasında kalan bir yerleşim alanı. Kuzeyde ise bu alanı Karadeniz fayı tehdit ediyor. AFAD verilerine göre yüzde 90 olasılıkla önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu fayın üretebileceği en büyük deprem büyüklüğü 6.6 olarak tahmin ediliyor. Fakat yüzde 10 olasılıkla daha büyük bir deprem üretme riski de bulunuyor.
2024 yılının son aylarında Rize'de meydana gelen 4.7'lik deprem, bu bölgedeki faylardaki gerilmelerin arttığını gösteriyor.
+ GZT’de Özel İçerik Editörü. 'Özel İçerik' kategorisi için çalışmalar yapıyor. "Bilmeniz Gereken 5
Şey" programıyla gündeme dair içerikler oluşturuyor. Esma'ya mail adresinden ulaşabilirsiniz.