Kızıldeniz saldırılarının perde arkasındaki plan ne?

GZT'den herkese merhaba! Bugün yepyeni bir 10/ON videosunda Dış Politika Araştırmacısı Tunç Demirtaş ile beraberiz. Konumuz Afrika, bilhassa Aden ve Kızıldeniz Güvenliği. Kızıldeniz, küresel ticaretin %15'ini ve petrol ve LNG'nin önemli bir kısmını taşıyan kritik bir ticaret rotasıdır. Son zamanlarda İsrail'in Gazze saldırıları ve Yemen'deki Husi saldırıları bölgeyi tehdit ediyor. Bu durum deniz taşımacılığını ve küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Bölgedeki güvensizliğin artması, sigorta primlerini ve nakliye maliyetlerini artırıyor. Husilerin saldırıları gemilere zarar veriyor ve rotaları Ümit Burnu'na uzatmaya zorluyor. Bu da 9-10 gün gecikme ve %25 daha fazla maliyet anlamına geliyor.

Bazı ülkeler bölgedeki güvenliği sağlamak için koalisyonlar oluşturmaya çalışıyor. Çin ise bu koalisyonlara katılmayı reddederek, kendi demiryolu hatlarını kullanarak Kızıldeniz'e alternatif bir rota oluşturmaya çalışıyor.

Kızıldeniz'in güvenliği küresel ekonomi için hayati önem taşımaktadır. Bölgedeki istikrarın sağlanması ve deniz taşımacılığının güvence altına alınması için ortak bir çaba gereklidir. Bu ortak çaba nasıl gerçekleşebilir, bölgenin güncel dinamikleri nelerdir ve çok daha fazlasını merak ediyorsanız bugünkü videomuz tam size göre. İyi seyirler.