KKTC'de hükümet neden istifa etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti yönetimdeydi. Başbakan Ersan Saner, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a koalisyon hükümetinin istifasını sundu. Başbakan Saner, istifanın nedeni üç maddede açıkladı. İlk olarak mecliste yaşanan nisap yani 'yetersayı' sorunu gösterildi. Demokrat Partisi kendi içindeki milletvekili sayısına ulaşamadı. Yeniden Doğuş Partisi'nden bir vekilin de istifasıyla meclisteki çoğunluk sağlanamadı. Başbakan açıklamasında yasa çalışmalarının engellendiğini söyledi ve 'Erken seçim tarihinin belirlenmesi için iyi niyetle yaptığımız önerinin de reddedilmesi göstermiştir ki bu Meclisin çalışması için muhataplarımızdan gereken anlayış ve desteği göremeyeceğiz' dedi. İstifanın gerekçesi olarak açıklanan diğer başlıklar ise yönetimdeki iki partide yaşanan gelişmeler ve hükümet içinde ortaya çıkan sorunlara işaret edildi. Yaşanan bu sorunlar, hükümeti istifaya sürükledi. Başbakan 'Hükümetin daha fazla sürdürülmesinin mümkün olmadığını' söyleyerek istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a iletti.

Peki hükümetin istifa etmesini hangi gelişmeler izleyecek?

Öncelikle istifanın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Koalisyon hükümetinin mecliste yeterli sayıya ulaşamadığı için istifasının kabul edilmesi gerekiyor. 6 Şubat'ta erken seçime gidilmesi bekleniyor. Seçimi yeni bir hükümetin kurulması izleyecek. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın erken seçim kararını verebilmesi en fazla 60 günü var. Bu süre zarfında hükümet kurulamazsa, Cumhurbaşkanı Tatar ülkeyi seçime götürebilir. Erken seçimin karşısındaki ihtimal de yine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın kararına bağlı... Tatar, bir milletvekiline görev vererek kabineyi kurarak güvenoyu alabilir. Bu durumda da 15 günlük süre işleyecek. Ya da görevi alan milletvekili meclisteki diğer partiler ile ortak bir seçim günü belirleyip, bu tarihine kadar teknokrat bir hükümet kurabilir.

Duygu Göktürk Soydan, KKTC'de hükümetin neden istifa ettiğini ve bundan sonra neler yaşanacağını Hemen Anlatalım'ın yeni bölümünde anlattı.