Küresel ısınma yeşil deniz kaplumbağası popülasyonu için tehlike oluşturuyor

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaban Hayatı Uzmanı Mehmet Tural, küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklıkların yeşil deniz kaplumbağalarının yavru cinsiyetini etkileyerek gelecekte bu tür için bir tehlike yaratabileceğini söyledi.

Okyanuslarda 100 milyon yıldan fazla bir süredir varlıklarını sürdüren deniz kaplumbağaları, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip. Ancak sanayileşme başta olmak üzere son 200 yıldır artarak devam eden insan faaliyetleri ve küresel ısınma deniz kaplumbağalarının popülasyonu üzerinde risk oluşturuyor. Deniz kaplumbağalarının önemine dikkat çekmek ve bu türe yönelik tehditler hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 16 Haziran, Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü olarak kutlanıyor.

Koruma çalışmalarına her yıl 1 Haziran'da başlayıp 15 Eylül'de tamamladıkları bilgisini veren Tural, 'Öncelikle sabah saat 5'te ekibimiz uyanıp kumsalda kaplumbağa izlerini tespit etmeye çıkıyor. Tespit ettiğimiz izleri takip edip yuvaları belirliyoruz. Belirlediğimiz yuvaların GPS koordinatlarını alıp yuvaları kaydediyoruz. Aynı zamanda buradaki yaban hayvanlarının zararlarından korumak için yuvalara tel kafes yerleştiriyoruz.' diye konuştu.