Mısır istihbaratı İsrail'e nasıl operasyon yaptı?

Mısır'ın istihbarat yapısı çok katmanlı bir yapı tarafından yönetiliyor. Muhaberat adı ile kuruldu. Yurt içinde ve ulusötesinde bir terörle mücadele odaklı ulusal güvenlik istihbaratı sağlamakla yükümlü.

Mısır, istihbarat servisini kurmak için 1954 yılındaki gelişmeleri bekledi. Eski Devlet Başkanı Abdünnasır döneminde, Radyo, Bilgisayar, Sahtecilik ve Kara Operasyonları için ayrı ayrı bölümler oluşturuldu.

İstihbarat, Mısır'ın ekonomisinde, medyasında ve toplumunda yapılanma gösteriyor. Tüm bunları bir finans kaynağı ve siyasi nüfuz merkezi olarak kullanıyor.

Mısır istihbaratı başarılı ve başarısız olabilecek çok sayıda operasyona katıldı ve planladı. Mevcut başkan Abbas Kamil, istihbarat diplomasisi alanında özellikle İsrail-Hamas krizi odağı ile çalışıyor.

Tarafları bir araya getirmek için Mısır, tarihte İsrail'le girdiği rekabeti ön plana koyarak lider konumda bulunmak istiyor.

Arap - İsrail Savaşları dönemlerinde yaşanan bazı olaylar Mısır'da istihbarat yapılanmasının yürüttüğü başarılı ve başarısız işler için örnek olarak gösteriliyor.

Refaat Al Gamman (Jack Birton) ve Eşref Mervan'ın Mısır'daki nüfuzunu anlattık. Bedir Operasyonu ve Yom Kippur Savaşı dönemlerinde Mısır'ın İsrail'i mağlup edebilmek için neler tasarladığını ele aldık.

Al Gamman ve Mervan kimdir? Güçlerini nasıl kazandı? Mısır istihbaratı hangi operasyonlarda başarısız oldu? Gerçekten başarılı mı?

Mısır istihbaratının tarihi, günümüzdeki durumu, faaliyetleri ve çok daha fazlası GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun hazırladığı Özel Büro'nun bu bölümünde sizinle buluşuyor.