Modern Ordular: Hindistan

Hint Ordusu'nun 10 bin yılı aşkın bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz?

Peki Hint Mitolojisi'ne kaynak olan iki önemli destanın aslında Hint Ordusu üzerine kurulduğunu?

Özellikle nükleer güce sahip olması ve Pakistan ile yaşadığı sınır anlaşmazlıkları ile ön plana çıkan Hint Ordusu'nun dikkat çeken yönlerini gelin birlikte GZT'de ele alalım.

Kara, hava ve deniz kuvvetleri birbirinden ayrı şekilde işleyen Hint Ordusu'nun revize edilmesi ve bu üç kuvvetin birlikte hareket edecekleri bir çatıda buluşturulması 2014'ten bu yana başbakan olarak görev yapan Narendra Modi ile gerçekleşti. 2019'da yeni bir genelkurmay başkanı atanmasıyla gerçekleşen bu birleşim, 2021'de yine başbakan Modi'nin ordunun geleneksel yapısından kurtarılması gerektiği yönündeki söylemiyle sömürge öncesi esintilerinden de arındırılmaya başlandı.

Peki Hint Ordusu'nun yıllık askeri bütçesi ne kadar?
Toplam ne kadar birliği bulunuyor?
Hindistan'ı dünyanın en güçlü 4. ordusu yapan ne?

Özellikle kalabalık yapısı ve Dünya Savaşları'nda verdiği büyük kayıplara rağmen eksilmeyen insan gücü ile ön plana çıkan Hint Ordusu'nun en büyük ve dikkat çeken özelliği ise sahip olduğu nükleer kuvvet olarak karşımıza çıkıyor. Sahip olduğu güç bağlamında dünyada 4., insan gücü bağlamında ise 3. sırada yer alan Hint Ordusu yalnızca Güney Asya bölgesi için değil aynı zamanda Dünya güç dengesinde de önemli bir rol oynuyor.

Bir milyon 200 bini aşkın askeri personele sahip olan Hint Ordusu aynı zamanda askeri teçhizat ve araçlarıyla da oldukça kuvvetli bir noktada.

Hint Ordusu'na ilişkin tüm soruları ve çok daha fazlası, Sümeyye Palta'nın hazırladığı yepyeni serimiz Modern Ordular'ın yeni bölümünde Güney Asya Uzmanı Hayati Ünlü ile yanıt buluyor.