Muradiye Şelalesi'nin debisi sıcak havalar nedeniyle düştü

Van'da etkili olan sıcaklıklar nedeniyle Muradiye Şelalesi'nde su debisi iyice azaldı.

Geçen yıllara oranla sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak buharlaşmanın giderek arttığı Van Gölü Havzası'nda birçok akarsu ve su kaynağı kuruma seviyesine geldi.

Yağışların istenilen düzeyde gerçeklemediği bölgede Tendürek Dağı'ndan beslenen Bendimahi Çayı üzerindeki Muradiye Şelalesi de olumsuz etkilendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel ısınmanın etkilerini hayatın her aşamasında hissetmeye başladıklarını söyledi.

Akarsuların kurumaya başlamasının üzücü olduğunu belirten Alaeddinoğlu, şöyle konuştu:

'Gerçekten Muradiye Şelalesi'nde karşılaştığımız manzara tek kelimeyle korkunç. Çünkü o akarsu bölge açısından çok değerli. Bölgenin turistik alanlarından biri. Doğal güzelliğiyle burası pazarlanıyor. İnsanlar burayı görmek için yol kat ediyor. Şelaleyi besleyen akarsuyun göle döküldüğü yerde bir delta var. Havzanın en özel deltalarından biri. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Farklı canlıların yaşadığı özel bir sulak alan. Burası ilkbaharda balıkların yumurtlamak için göç ettiği bir nokta. Dolayısıyla bu manzara üzücü.'