Muş'ta leyleklere kar sürprizi

Muş'ta, ilkbahar mevsimini müjdeleyerek mart ayının ilk haftası itibariyle yuvalarına gelen leylekler, nisanda lapa lapa yağan karla karşılaştı. Yuvaları karla kaplanan leylekler, yiyecek bulmak için beyaza örtüye bürünen ovada gezindi.

İlkbahar mevsiminin müjdecisi olarak bilinen leylekler, mart ayının ilk haftası itibariyle Muş'taki yuvalarına geldi. Bahar havasının yaşandığı kentte bir süredir yaşam süren leylekler, nisan ayında kar sürpriziyle karşılaştı. Özellikle Murat ve Karasu nehrine yakın yaşam alanlarını tercih eden leylekler, karla kaplanan yuvalarında hareketsiz kaldı. Soğuk hava ve yağıştan etkilendikleri gözlenen leyleklerin, yuvalarında sürekli hareket etmesi ve ayak değiştirerek durması ise dikkat çekti. Ayrıca yiyecek sıkıntısına çözüm için yuvalarından ayrılan bazı leyleklerin ise, kar üzerinde ve yakınlarındaki köy içerisinde yiyecek arayışında olduğu gözlemlendi.

Leyleklerin nisan ayında karşılaştıklarını kar sürpriziyle herhangi bir zarara uğramayacaklarının düşüncesi içerisinde olduklarını belirten Telli Turna Doğa Derneği Başkanı Kasım Avci, Ağustos ve eylül aylarında göç ederek Muş'tan ayrılan leylekler, mart ayının ilk haftasından itibaren Muş Ovası'na geri gelmeye başladı. Leylekler, zengin sulak alanlarına sahip olmasından ötürü Muş Ovası'nı tercih ediyor. Yuvalarına yerleşerek yaşam süren leylekler, nisan ayında kar sürpriziyle karşılaştılar. Kar yağışının doğaya herhangi bir zararı olmadığı gibi tam tersi olarak daha çok faydası var. Bu durumdan leyleklerin ve diğer göçmen türlerinin herhangi bir zarara uğrayacağını düşünmüyoruzö diye konuştu.