Neden Türkiye'de sürekli sel oluyor?

Türkiye'de iklim değişikliği, sel ve taşkınlar gibi hava olaylarını şiddetlendiriyor evet. Ancak uzmanlara göre felaketlerin asıl nedeni doğal coğrafyanın yok olması.
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinden bir tanesi; hava sıcaklıklarının artarken hidrolojik döngülerin kuvvetlenmesi ve geçmişe göre sağanak yağışların daha sık görülmesi.
Uzmanlar, yüzey sıcaklığının ve buharlaşmanın artmasıyla birlikte bir yandan kuraklıkların diğer yandan yağışların şiddetlendiğine işaret ediyor.
Ancak kentlerde görülen sellerin nedeni sadece iklim değişikliği ile açıklanamıyor.
Normal koşullarda yağışların bir kısmının bitkiler üzerinden buharlaşırken, bir kısmının toprak tarafından emilmesi, yer altı ve yer üstü sularına karışması gerekiyor.
Toprakta kalan kısım ise oradaki yaşam birliklerini ve ekosistemi destekleyecek bir su haline geliyor.
Ancak son 40 yılda kentlerin çok hızlı büyümesinin doğal coğrafyayı, eski akarsu ağı sistemini tümüyle kaplaması ve bir kısmının yok olması söz konusu.
Dolayısıyla uzmanlar bu durumun iklimin kendi değişkenliği devam ederken gerçekleştiğini, kentlerde doğa bilimleri ve iklim değişikliği kısmının ihmal edildiğini, felaketlerin de bunların bir sonucu olduğunu belirtiyor.