Özbekistan Türk Dünyası için neden önemli?

Özbekistan Cumhuriyeti kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur.

Aral Gölü sorunundan muzdarip bir ülke. Sovyet dönemindeki yanlış tarım politikaları sonucunda bugün Özbekistan için büyük bir çevre felaketi doğurdu. Özbekistan'ın Aral Gölü'ne bitişik bölgesi olan Karakalpakistan'da yüksek tuzluluk ve toprağın ağır elementlerle kirlenmesi yaygın. Ülkenin su kaynaklarının büyük bir kısmı, su kullanımının yaklaşık %84'ünü oluşturan ve yüksek toprak tuzluluğuna katkıda bulunan çiftçilik için kullanılmaktadır. Bölgede yoğun olarak görülen pamuk yetiştiriciliğinde yoğun pestisit ve gübre kullanımı toprak kirlenmesini daha da kötüleştiriyor.

Özbekistan bağımsızlığını kazandıktan sonra gelişmiş ülkelerle özellikle ekonomik anlamda ilişkiler kurdu. Ayrıca, zengin yer altı kaynaklarını diğer ülkelere satma imkânına da sahip. Özbekistan çok eskiye dayanan köklü devlet geleneği sayesinde bağımsızlığını kazandıktan kısa süre sonra Orta Asya'nın güçlü devleti hâline gelmiştir ve günümüzde de Orta Asya liderliği konusunda Kazakistan ile rekabet hâlinde bulunuyor.

Andican Olayları'ndan sonra ülkedeki dış politika yaklaşımı değişiklik gösterdi. Bağımsızlıktan sonra Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ile yakın ilişkiler tesis eden Özbekistan yönetimi, protestolardan sonra Batı ile ilişkilerini azaltarak Rusya'ya yöneldi.

Ekonomik yapısı nasıl? Yönetimin önündeki sorunlar neler? Toplum yapısı nasıl? Geçmiş ve gelecek arasındaki bağ nasıl sağlanıyor?

Konuyla ilgili tüm soruların cevabı, GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi'nin katkılarıyla şekilleniyor.