Özel Harp Uzmanı izliyor: İsrail Hamas tünellerinde ne gördü?

7 Ekim'de başlayan Aksa Tufanı Operasyonu'ndan itibaren Hamas ve İsrail ordusu yürüttükleri askeri operasyonlarla ilgili görüntü ve videoları kamuoyu ile paylaşıyor. Bu sayede konuyla ilgilenen herkesin tarafların kullandıkları ekipmanları ve harp taktiklerini inceleyip analiz etme imkanı oluyor.

Bu içeriğimizde İsrail ordusunun yayınladığı bir görüntüyü değerlendirdik. Sıhhi tahliye, metruk bir binaya yönelik operasyon, Hamas'a ait bir tüneli ele geçirdikten sonra tespit ettikleri yapılar ve çatışma görüntüsü izledik. Tünel yapısında geniş drenaj sistemi, havalandırma kanalları ve depolar dikkat çekiyor. Ayrıca geniş ağızlı bir girişe sahip ve hem uzunluk hem derinlik konusunda büyük bir hacime sahip. Tünellerin yapılış malzemesi olarak betonarme tercih ediliyor.

Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kumtaşı ağırlıklı bir kayaç yapısına sahip olması da Hamas'a avantaj kazandıran hususlardan. Hamas'ın bu yapıyı inşa ederken İsrail'den saklayabilmesi başarı olarak görülüyor. Çatışma görüntüsünde, İsrailli askerlerin herhangi bir planla olmaksızın etrafa ateş ettiği anları izledik. Askeri birliklerin etkinliği sadece eğitim düzeylerine ve uzmanlık alanlarına bağlı değildir; aynı zamanda mühimmat ve lojistik desteği de kritik öneme sahiptir.

Eğitimli ve uzman personel, savaş stratejilerini anlama ve uygulama konusunda önemli bir avantaja sahip olabilir; ancak bu yetenekleri sürdürebilmek ve sahadaki görevleri yerine getirebilmek için yeterli ve uygun mühimmatın ve lojistik desteğin sağlanması gerekiyor. İsrail'in bu yaklaşımından dolayı savaş uzadıkça lojistik açıdan sorun yaşaması bekleniyor.

İsrail ordusu, görüntüleri resmi YouTube hesabından paylaşıyor. Neden cepheden görüntü paylaşmayı tercih ettiler? Hamas'ın tünel ağı nasıl? Bu kadar geniş bir yapıyı İsrail'den saklamayı nasıl başardılar? Bu ve benzeri tüm soruların cevapları GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda Özel Harp Uzmanı Emk. Yb. Mitat Ferhat Dur'un anlatımıyla sizinle buluşuyor.