Patlayıcı uzmanı kadın ağır hasarlı binaların yıkımında görev alıyor

Kahramanmaraş'ta ağır hasar alan binaları döşediği dinamitlerle yıkan ve çevresinde 'Bombacı kadın' olarak tanınan Esra Eken, afetin izlerinin silinmesinde görev yapıyor.

Çukurova Üniversitesinden 2008 yılında Maden Mühendisi olarak mezun olan 38 yaşındaki Eken, yaklaşık 15 yıl çeşitli bölgelerdeki maden ile inşaat sahalarında delme ve patlayıcı uzmanı olarak görev yaptı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş'a gelen Eken, burada meslektaşlarıyla çalışmaya başladı.

Birçok insanın girmeye bile cesaret edemediği ağır hasarlı binalarda duvar ve kolonlara binlerce dinamit kapsülü yerleştiren Eken, daha sonra patlayıcıları birbirleriyle bağlamak için fitil (kablo) döşüyor.

Kimi zaman saatler kimi zaman günlerce süren bu riskli işlemin ardından döşenen dinamit kapsüllerini manyetoya (dinamit ateşleme cihazı) entegre eden Eken, güvenlik güçlerinin çevrede önlem almasıyla binaların yıkımını gerçekleştiriyor.

Cesaret ve azmiyle çevresindekilere örnek olan ve çalıştığı firmada tek kadın delme ve patlayıcı uzmanı olarak görev yapan Eken, depremin hemen ardından Kahramanmaraş'a geldiğini ve arama kurtarma çalışmalarında arkadaşlarıyla yer aldığını söyledi.

Depremin ardından çalıştığı firmanın ağır hasarlı binaların yıkımını gerçekleştirdiğini ve kendisinin de bu yıkım işlemlerinde görev yaptığını anlatan Eken, yaptığı işin çok tehlikeli olduğunu dile getirdi.