Putin'in eski eşi Ludmila Putina kimdir?

Putin, ailesini ve geçmişini yıllarca bir sır gibi sakladı. Putin'in geçmişiyle ilgili karanlık, eşi ve çocuklarının da geçmişine sır perdesi çekti. Putin'in ailesi ile ilgili çok az şey biliniyor. Özellikle de eski eşi ile ilgili. Buna rağmen o ve ailesi hep merak konusu oldu. Yolları ayrıldıktan sonra ortaya ilginç ayrıntılar çıktı. Putin ile birlikte geçen otuz yıl için “riskli” diyordu. Peki Putin'i belki de en iyi tanıyan, KGB ajanlığından Rusya'nın Devlet Başkanı oluş sürecine kadar geçen süreye tanıklık eden eşi kim? Yolları neden ayrıldı? Yıllarca kendisini neden sakladı?

Tam adıyla Ludmila Aleksandrovna Shkrebneva, 6 Ocak 1958'de, Sovyetler Birliği'nin Kaliningrad şehrinde dünyaya geldi. İşçi bir ailede büyüdü. Babası Kaliningrad'da mekanik fabrikasında çalışıyordu. Olga adında bir de kız kardeşi vardı.

Leningrad'da bir tiyatronun girişinde Vladimir Putin ile tanıştı. Ludmila gelecekteki eşi Putin'in oraya kötü giyimli bir şekilde geldiğini söylüyordu. Ardından görüşmeye devam ettiler.

Sakin ve ilgisiz biriydi. Duygusal olduğu da söylenemezdi. Hatta bu yüzden onunla olan ilişkisinde sık sık karamsarlığa düşüyor ve terk edileceğini düşünüyordu. Bunun yanında görevi gereği gizemli tavırları da vardı. Özel hayatıyla ilgili son derece ketum biriydi.

Vladimir Putin o dönemde KGB ajanı olarak görev yapıyordu. Başarılı bir ajan olarak KGB'de yıldızı parlıyordu. İkinci Baş Müdürlük pozisyonuna kadar yükselmişti. Yabancı operatörler hakkında bilgi toplamakla görevliydi. Ardından birinci baş müdürlüğe terfi etti. İlerleyen dönemde de Saint Petersburg Belediyesi'nde Dış İlişkiler Komitesi'nin başına atandı. Putin kariyerinde büyük bir ivme yakalayarak Rus siyasi sistemi içinde hızla yükselişe geçmişti. Ama Ludmila, karşısındaki bu genç adamın ileride Rusya Devlet Başkanı olacağından bihaberdi…

Putin ve Ludmila çifti, üç buçuk yıl süren beraberliklerinin ardından, 28 Temmuz 1983'te Putin henüz bir KGB ajanıyken, sade bir törenle evlendiler. Ama Putin'in evlilik teklifi Ludmila'yı son derece şaşırtmıştı. Ludmila'nın ilerleyen yıllarda verdiği bir röportajda Putin'in yaptığı ilginç evlilik teklifini anlattı. Putin bir akşam kendi kusurlarını anlatmaya başlamıştı. Ludmila'ya “Artık nasıl biri olduğumu biliyorsun, çok rahat biri olduğum söylenemez” diyordu. Fevri biri olduğunu, hatta insanlara hakaret ettiğini söylemişti. Ludmila bu sözler karşısında ayrılacaklarını düşündü. Ama Putin konuşmasının sonunda evlilik teklifi etmişti. Bu teklif Ludmila'yı şaşırtsa da kabul etti. Böylece Ludmila için oldukça zor geçen, riskli olarak tanımladığı ve bir türlü sevemediği evlilik hayatı başlamış oldu.

Çiftin bu evlilikten 1985'te Maria, 1986'da ise Katerina adında iki kız çocuğu oldu.

1999'a gelindiğinde artık Sovyetler Birliği dağılmış, Putin ise Rusya Başbakanı olmuştu. Ludmila ise artık First Lady'ydi. Tüm gözler Putin'in üzerindeyken o gizli kalmayı başardı.

Ludmila siyaset sahnesinde hızla yükselen eşi Putin'i desteklese de Putin'in eşi olarak gözlerin ona çevrilmesinden rahatsız olmaya başladı. “Devlet başkanının eşi” imajından hiçbir zaman hoşlanmadı. Dikkat çekmeyi ve tanınmayı seven biri değildi. Bu anlamda düşük bir profil sergilemeyi tercih etti. Konuşulmak istemiyordu. Açıklamalarda bulunmaktan kaçınıyordu. Protokolün gerektirdiği durumlar dışında görüntü vermedi. Kamusal hayattaki rolünü kendi isteğiyle kısıtlamıştı. Dış dünyaya kapalı bir hayat yaşamaya başladı.

Ludmila 6 Haziran 2013'te hayatının bir diğer kırılma noktalarından birini yaşadı. O tarihte Ludmila ve Putin birlikte kamera karşısına geçerek ortak basın açıklaması yaptı. Bu açıklamada, birlikte geçen otuz yılın ardından, evliliklerini sona erdireceklerini açıkladılar. Aslında boşanma kararı ortaklaşa verilmiş bir karardı. Ludmila ise boşanmalarının nedeni açıkladığı bir konuşmasında “Evliliğimiz birbirimizi neredeyse hiç göremememiz nedeniyle bitti” diyerek Putin'in tamamen işe gömüldüğünü söylemişti. Putin ise 'Bu ortak bir karar, birbirimizi çok az görebiliyoruz ve ikimizin de kendi hayatları var' demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için rahatlıkla, garip ve gizemli devlet başkanı diyebiliriz. Yoğun bir günlük programı var ve özel hayatına müdahil olunmasından hiç hoşlanmıyor. Bu nedenle de özel hayatına dair pek bilinmezlik mevcut. Putin ve ailesinin olduğu kadar, eski eşi Ludmila'nın hayatı da gizemli detaylarını korumaya devam ediyor.

Profil'in yeni bölümünde 'Putin'in eski eşi Ludmila Putina kimdir?' sorusuna sevap aradık...