Rus muhalif Navalny kimdir?

Onun adı haberlerde neredeyse Putin kadar sık geçiyor. Onun için Rusya'yı karıştıran adam demek pek de yanlış olmaz. Defalarca tutuklandı, hapis yatı, saldırıya uğradı ve pek çok kez zehirlendi… Yine de siyasetteki mücadelesinden vazgeçmedi. Tüm bunlar onun ve destekçilerinin “ajan” lisesine alınmasına neden oldu.


Navalny'nin şu anda sahip olduğu ünü kazanması, 2008 yılında başladı. O yıllarda Navalny ses getiren blog yazıları kaleme alıyordu. Bu yazılarında, Rus siyasetindeki ve şirketlerdeki yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma hadiselerini ifşa ediyordu. Büyük petrol şirketleri ve bankalara ait ufak hisseler satın alarak, şirket içindeki ve kamu harcamalarındaki boşlukları tespit ediyor, ardından da takipçilerine duyuruyordu.


İktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin muhalif seslerinden birine dönüştü. Yürüttüğü yolsuzluk karşıtı kampanyalarla, Vladimir Putin'i en sert şekilde eleştiren kişilerden biri oldu.


Aylar içinde blog yazılarıyla hem takipçi kitlesi arttı hem büyük bir tanınırlığa kavuştu hem de Putin'e karşı bir numaralı muhalif isim haline geldi.


Navalny'nin muhalif sesi, blog yazılarıyla sınırlı kalmayacaktı. O sesini daha yüksek desibelden duyurmaya çalışıyordu. Bu nedenle de Yolsuzlukla Mücadele Fonu'nu kurdu. Ama Navalny'nin karşısındaki isimler ondan daha güçlüydü. Bu yüzden de Navalny'i zor yıllar bekliyordu. İlerleyen dönemde protestolar, gözaltılar, davalar ve saldırılar hiç peşini bırakmadı.


Putin'in talimatıyla Rus istihbaratı tarafından zehirlendiğini söyleyen Navalny, Moskova'ya dönüşünde havalimanında pasaport kontrolündeyken gözaltına alınarak tutuklandı.


Rusya'da 31 Ocak 2021'de yeni gösteri çağrısı, güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Önce Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny'nin ofisi, evleri ve fahri başkanı olduğu Yolsuzlukla Mücadele Derneği arandı. Ardından destekçileri birer birer gözaltına alındı.


Navalny milletçi görüşleriyle öne çıkan bir isim. Başka muhalif siyasetçilerin aksine Rusya'dan ayrılmayacağını ve mücadelesini ülkesinde sürdüreceğini sık sık dile getiriyor. Milliyetçi tavrıyla bilinen Aleksey Navalny, Büyük Rusya'nın yeniden doğuşunun, Batı değerleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini savunuyor.


Taraftarlarını da sosyal medya üzerinden topluyor. Onun en büyük gücü sosyal medya diyebiliriz. Özellikle YouTube üzerinden yayınladığı videolarda keskin ve alaylı bir dille büyük bir kitleyi etkilemeyi başardı. Sosyal medyayı kullanması da takipçi kitlesinin çoğunluğunun gençlerden oluşmasını sağladı. Bu nedenle genç seçmen üzerinde büyük bir etkisi var.


Aleksey Navalny birçok kez girişimde bulunsa da hiçbir zaman seçimlerde Putin'in rakibi olamadı. Aslında buna izin verilmedi demek daha doğru olur. Defalarca hapse atıldı. Defalarca saldırıya uğradı. “Ajan” listesine eklendi. Evi, ofisi arandı. Hatta zehirlendi. Rus medyası tarafından 'Batı'nın piyonu' olarak yansıtıldı. Ama yine de muhalefet savaşına devam etti.


Navalny, 2021'den bu yana ücra bir bölgedeki cezaevinde tutuluyor. Tutulduğu hapishanede kuralların oldukça sert olduğu biliniyor. Bu hapishane Rusya'nın en tehlikeli suçlularının gönderildiği yer olarak da tanınıyor. Putin'in Navalny'i bu kadar sert biçimde engellemesinin nedeni ona karşı kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu bilmesi… Ama şunu da söylemek gerek ki Rusya'nın batıyla olan savaşında Navalny, Batı'nın Putin'e karşı siyaseten en büyük silahı Navalny oldu.


Profil'in yeni bölümünde 'Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny kimdir?' sorusuna cevap aradık...