Ruslar'ın sıradaki hedefi ne: Avrupa'yı ne bekliyor?

21 Kasım 2013'ye protesto gösterilerinin başlayıp 2014'te Devlet Başkanı Yanukovich'in görevden alınmasıyla devam eden ve aynı yılın kasım ayında Rusya tarafından Kırım topraklarının ilhak edilmesiyle ilerleyen süreç, 2024'te de aynı hareketlilikte devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin bahar aylarındaki taarruzunun umduğu kadar başarılı olmadığını kabul etti. Rusya hâlâ Ukrayna topraklarının % 18'ini kontrol eder pozisyonda. Cephedeki durum belirsizliğini koruyor.

Savaşın sonucu çatışmadan binlerce kilometre uzaklıkta, Brüksel'de ve Washington'da alınan kararlara bağlı olması bekleniyor.

ABD'de ön seçim süreci başlama hazırlıkları devam ediyor. Ayrıca, 2024 Kasım'da da başkanlık seçimleri yapılacak. Eski Başkan Trump'un direkt aday olma ihtimali ise Ukrayna-Rusya Savaşı hakkındaki öngörüleri değiştirmeye yetiyor. Çünkü Trump, siyasette olmadığı son dönemlerde de bu savaşı bitirecek tek iradenin kendisinde olduğunu defalarca vurgulamıştı.

2023 biterken, Ukrayna'daki savaş unutulduğu gibi ABD ve Batılı ülkelerin Ukrayna'yı ekonomik ve askeri olarak ayakta tutma girişimleri sonuçsuz kalmaya devam ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kiev'in Moskova'nın güvenlik kaygılarını göz önünde bulunduran bir anlaşma yapmayı kabul etmemesi halinde Ukrayna'da savaşmayı sürdüreceklerini ve Rusya'nın yürüttüğü “özel askeri operasyonun” ne olursa olsun amacına ulaşana dek devam edeceğini söyledi.

Savaş ne zaman bitecek? Kazanan kim olacak? Batı, eskisi gibi tüm desteğini Ukrayna'ya gösterecek mi? Bu ve benzer tüm soruların cevabı GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda Gazeteci Nedret Ersanel'in anlatımıyla sizinle buluşuyor.