Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son durum: Ordu neden durdu?

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, ani bir kararla Genelkurmay Başkanı Zaluzhnyi'i görevden aldı. Yerine eski Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi'i atadı. Bu gelişmeyi resmi YouTube hesabından paylaştığı bir videoyla duyurdu.

Bir süredir Ukrayna'ya yapılan yardımlar üzerinde yolsuzluk ve görevlilerin görevlerini kötüye kullandığına dair iddialar uluslararası basında konuşuluyordu.

Ek olarak, savaşın planlanması sürecinde de Zaluzhnyi'nin başarısız olduğu ve Rusya'nın toprak kazanımına sebep olduğu görüşü de gündemdeki sıcaklığını koruyordu.

ABD'de ön seçim süreci hazırlıkları devam ediyor. Adayların eski başkan Donald Trump ve mevcut başkan Joe Biden olması bekleniyor. 2024 Kasım'da başkanlık seçimleri yapılacak. Eski Başkan Trump'un direkt aday olma ihtimali ise Ukrayna-Rusya Savaşı hakkındaki öngörüleri değiştirmeye yetiyor. Çünkü Trump, siyasette olmadığı son dönemlerde de bu savaşı bitirecek tek iradenin kendisinde olduğunu defalarca vurgulamıştı.

Ayrıca Trump, tekrar göreve gelmesi halinde bu savaşla özel olarak ilgileneceğine yönelik açıklamaları toplumla bir araya geldiği her buluşmada tekrarlamayı sürdürüyor.

Savaş ne zaman bitecek? Ukrayna kaybettiği toprakları geri alabilecek mi? Rusya'nın talepleri kabul edilecek mi? Zelenski neden devlet kademelerinde değişiklik yapıyor? Son kararlar ne anlama geliyor?

Bu ve benzer tüm soruların cevabı GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda Gazeteci Nedret Ersanel'in anlatımıyla sizinle buluşuyor.