Sırbistan, Kosova sınırına askeri yığınak yapıyor

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, 'profesyonel bir terörist/suç yapılanması' olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.

Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kosova sınırında Sırp askerlerinin yığınaklarının tespit edildiği belirtilerek, Sırp yönetimine “askerleri geri çekin” çağrısı yapıldı.

Beyaz Saray'dan Sırbistan-Kosova sınırındaki son duruma ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada, sınırın ABD'li yetkililerce izlendiği belirtilerek, Kosova sınırında Sırbistan'ın askerlerini konuşlandırdığı çok sayıda askeri yığınağın tespit edildiği aktarıldı.