Sırbistan ve Kosova arasındaki kriz savaşa döner mi?

Balkanlar, gerek jeopolitik konumu gerekse demografik yapısı nedeniyle geçmişten beri bölgesel ve küresel aktörlerin mücadele ettiği bir coğrafya oldu. Doğal olarak bu durum Balkanlar'daki istikrarsızlığın da temel nedenlerinden biri. Yıllardır büyük devletlerin önemli hamlelerini gerçekleştirdiği bir satranç tahtası olan Balkanlar, özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD ve Rusya'nın farklı meselelerde karşı karşıya geldiği bir bölge oldu. ABD, Avrupa Birliği ile beraber Rusya'nın bölgedeki gücünü kırmaya çalışıyor.

Diğer yandan, yakın geçmişte ise bölgede ekonomik olarak etkisini her geçen gün artıran Çin var. Kosova'da ve kısmen Bosna Hersek'te ABD etkisini belirginken, Sırbistan'ın yanı sıra Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Karadağ ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti bölgesinde de önemli bir Rusya etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Bu videoda Kayhan Gül, Balkan ülkelerindeki ABD, Rusya ve Çin etkisinin yanı sıra Türkiye'nin bölgeye yönelik politikasını da ele alıyor.

Ele alınan başlıklar ise şöyle: Balkan ülkeleri hangileri? Balkanlar'da kimler yaşıyor? Bölgede hangi güçler etkin? Balkanlar Rusya için neden önemli? Rusya, Karadağ'daki darbe girişimine karıştı mı? ABD, Balkanlar'da neler yapıyor? ABD'nin en büyük yurtdışı üssü neden Kosova'da? Çin, ekonomik olarak bölgeyi nasıl ele geçirmeye çalışıyor? Türkiye'nin Balkan politikası nasıl? Balkanlar'ın güvenliği Batılı Devletler için neden önemli?