Sırbistan'da muhalif protestocular Belgrad Belediye Başkanlığı'na girmeye çalıştı

Batı Balkan ülkesi Sırbistan'da 17 Aralık Pazar günü yapılan erken ve yerel seçimin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen tartışmalar sürerken ülkede 'siyasi gerginlik' rüzgarları esiyor. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da polis, ülkede 17 Aralık'ta yapılan genel ve yerel seçim sonuçlarına itiraz ederek Belgrad Belediye Meclis binasına girmeye çalışan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Seçimde 'Sırbistan şiddete karşı' isimli ittifakta yer alan muhalefet partilerinin 'seçim hırsızlığına karşı' çağrısı üzerine, binlerce kişi başkentteki Devlet Seçim Komisyonu (RIK) binası önünde toplandı.
Ülkedeki seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulunan göstericiler buradan Belgrad Belediyesi Meclis binasına yürüdü.Belediye Meclis binasına meşaleler fırlatan göstericiler, bina kapısını, pencerelerini ve güvenlik kamerasını kırdı. Bina içerisine girişleri engellemeye çalışan polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
'Sırbistan şiddete karşı' ittifakı liderlerinden Miroslav Aleksic, burada yaptığı açıklamada, polise 'göstericilere zarar verme değil, onları korumaları' çağrısında bulundu.

Sırbistan'da muhalifler neden seçime itiraz ediyor?
Ülkede kayıtlı 6,5 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı seçimler tamamlandı ancak etkisi ve sonuçlarına itiraz eden muhalefetin protestoları nedeniyle gerginlik yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in mayıs ayında parti başkanlığından istifa etmesi ve seçimlerde aday olmamasına rağmen 2012'den bu yana iktidarda bulunan Sırp İlerleme Partisi (SNS) için gösterdiği 'belirleyici tavır ve davranışlar', birçok kesim tarafından eleştirildi. Devlet Seçim Komisyonu (RIK) verilerine göre, oyların yüzde 98'inin sayımı tamamlandı, Vucic'in de desteklediği SNS öncülüğündeki 'Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı' ittifakı, oyların yüzde 46'sını alarak seçimden zaferle ayrılan taraf oldu. Muhalefet kanadı partilerinin oluşturduğu 'Sırbistan şiddete karşı' ittifakı, oyların yüzde 23'ünü alarak 2'nci, Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) de yüzde 6'sını alarak 3'üncü oldu. Muhalefet, seçimlerde aday olmayan Vucic'in 'haksız bir zafere' liderlik ettiğini belirtirken özellikle başkent Belgrad seçimlerinde Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) çok sayıda kişinin otobüslerle 'getirilerek' yasa dışı oy kullandığını ileri sürdü.

Sırbistan, neden erken seçime gitti?
Sırbistan'da mayısta arka arkaya düzenlenen iki silahlı saldırıda 18 kişinin hayatını kaybetmesi sonucu muhalefet, erken genel seçim çağrısı yaparken Cumhurbaşkanı Vucic, bu çağrıya cevap verdi ve 17 Aralık Pazar günü erken genel ve yerel seçime gidileceğini açıkladı. Ülkede geniş yankı bulan silahlı saldırıların ardından muhalefet kanadı, aynı zamanda seçimde yarıştıkları ittifaka adını veren 'Sırbistan şiddete karşı' sloganıyla ülke genelinde on binlerce kişinin katılımıyla aylar süren protestolar düzenledi. Muhalefet, silahlı saldırılar sonrası hükümeti 'güvenlik sorunu' ile mücadele etmedikleri yönünde suçlarken Vucic de muhalefetten korkusunun olmadığını göstererek erken seçim ilan etti. Sırbistan'da 4 yılda bir gerçekleştirilen genel ve yerel seçim, en son 2020'de yapıldı. Vucic, son açıklamasında 'Muhalefetin yeni seçimlere hazırlanması için 4 yılı var.' diyerek Sırbistan'da bundan sonraki süreçte erken seçim olmayacağının sinyalini verdi.