Suya gömülen Yusufeli'ne son bakış

Artvin'de Yusufeli Barajı'nda, 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı, karayla bağlantısı kesilen eski yerleşim yerinde yollar, cadde ve sokaklar, dipte kalırken, sulara gömülen binaların çoğu da görünmez oldu. 153 yıllık tarihinde 7'nci kez taşınan ilçelerinin suya gömüldüğü anlara tanıklık edenler, doğup büyüdükleri yeri son kez uzaktan izliyor.

Çoruh'un üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak projeyle, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlanan dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj, 29 Mayıs 2023'te elektrik üretimine geçecek.

Yusufeli Barajı'nda su yüksekliği 99,32 metreye, depolanan su miktarı 183,63 milyon metreküpe ulaştı. Karayla bağlantısı kesilen eski yerleşim yerinde köylerin yanı sıra, cadde, sokak, yol ve köprüler, dipte kalırken, sulara gömülen binaların çoğu da görünmez oldu. 153 yıllık tarihinde 7'nci kez taşınan ilçelerinin, anılarla birlikte suya gömüldüğü anlara tanıklık edenler, doğup büyüdükleri yeri ise son kez uzaktan izliyor. Kent dışından suya gömülen bölgeyi görmeye gelenler ise duygusal anlar yaşıyor. Yeni ilçe merkezine ulaşım da, Yusufeli Merkez viyadüğü tamamlana kadar Sarıgöl-Öğdem güzergâhından sağlanıyor.