Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin ile konuştuk: Ülkede kadın ve müziğin geleceği

Taliban uyuşturucudan para kazandı mı? Ülkede kadın hakları ve müziğin geleceği ne olacak? GZT Dış Haberler Editörü Yasemin C. Ş. Çağlayan, Taliban'ın Afganistan'da zaferini ilan etmesinin ardından Siyasi Büro Sözcüsü Süheyl Şahin ile bir röportaj gerçekleştirdi ve kendisine merak edilen soruları yöneltti.

Şahin verdiği demeçte, Türklere ve Türkiye'deki Afgan mültecilere de seslendi. Türkiye ile olan tarihi bağlarını güçlendirmek istediklerini belirten Şahin, Türkiye ve tüm dünyadaki Afganlara 'ülkenize dönün' çağrısı yaptı. Taliban Sözcüsü, genel af çıkarıldığını ve kimseden intikam alınmayacağını ifade etti.

Çin ve İran ile ilişkilerine değinen Şahin, Afganistan'ın yeniden inşasında her ülkeden gelebilecek yatırıma açık olduklarını söyledi. Çin'in önemli bir ekonomik partner olduğunun altını çizen Sözcü, İran ile de ilişkilerin gelişmesini beklediklerini belirtti.

Şahin, ülkede kadınların eğitim ve çalışma hakkı talebiyle düzenlenen protestoların 'başka ülkeler' tarafından provoke edildiğini ve fonlandığını ifade etti. 'Afganistan'da kadınların eğitim ve çalışmaya erişiminde bir problem yok. Yalnızca kadınlar, Müslüman bir kadın olarak örtünmek zorunda' cevabını verdi.