Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli'nin başına gerçekte ne geldi?

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli 17 Mart 2021'de hayatını kaybettiğinde dünyanın gündemine oturdu. Magufuli koronavirüs salgınına inanmamış; hasta olanların dua ederek ve bitkisel tedavilere başvurarak iyileşebileceğini öne sürmüştü. Kendisinin resmi ölüm nedeni 'kalp rahatsızlığı' olarak açıklandı ancak koronavirüsten öldüğü de iddialar arasında.

Magufuli, üretilen koronavirüs aşılarına karşı halkı uyardı, 'Beyaz adam aşı bulabiliyor olsaydı AIDS için bulurdu' dedi. Magufuli'yi dikkat çeken bir kişilik yapan tek şey COVID-19 hakkındaki görüşleri değildi. Mesela başkanlığı boyunca canlı yayında birçok yetkiliyi kovdu.

Tanzanyalı Başkan birçok açıdan Donald Trump'a benziyordu ve onun gibi geniş bir destekçi kitlesi toplamaya başlamıştı. Öyle ki sosyal medyada profil fotoğrafını 'İnsanlığın cesur sesi Magufuli' ifadesi ve Başkan'ın el sallayan bir fotoğrafıyla değiştirenler bile oldu çünkü Magufuli konuşulamayanı konuşmuş, DSÖ'yü eleştirmişti.

Peki, 'insanlığın cesur sesi Magufuli' kimdir ve gerçekte başına ne geldi? Pandemi karşıtlarının iddia ettiği gibi suikasta mı kurban gitti; yoksa koronavirüsten mi öldü?