Terör örgütü PKK Japonya'da ne yapıyor?

Japonya, 2023 yılında PKK'yı terör örgütü listesinden çıkarmıştı, ancak bu karardan sonra çeşitli girişimlerle bu uygulamadan vazgeçildi. 2010'ların başından itibaren ülkedeki PKK sempatizan yapısı giderek güçlenmeye devam etti. PKK terör örgütü, dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Japonya'da da benzer bir yöntemi uygulayarak kültür dernekleri gibi yapılanmalara girmekte. Bu şekilde, konuyla ilgisi olmayan herhangi bir Japon, bu dernekler aracılığıyla PKK'nın teorik propagandasına maruz kalabiliyor.

Etkinlik adı altında düzenlenen toplantılarda PKK ve onun Suriye'deki uzantısı YPG'nin bayrak ve flamalarıyla propaganda yapıldığına dair belgeler bulunmaktadır. 2020 yılında Japonya'da faaliyet gösteren bazı sol örgütler, PKK'nın Japonya'daki yapılanmalarıyla iş birliği yaparak Tokyo Shibuya'daki Polis Merkezi'ne saldırı eylemleri gerçekleştirmişti.

2023'ün Aralık ayında Japonya'nın Ankara büyükelçiliği, PKK'nın Japonya'da terör örgütü listesine tekrar alındığını duyurdu.

20 Şubat 2024'te Japonya'da, ülkedeki PKK terör örgütü yapılanmalarına karşı geniş çapta bir protesto yürüyüşü düzenlendi. PKK terör örgütü, Japon topraklarında 'Kürt-Japon Kültür Derneği' adı altında faaliyet gösteriyor. Bu örgüt, doğal afetler sırasında da kampanyalar düzenliyor. Depremler için bağış toplama ve afet bölgelerine ekipman ile insani yardım gönderme gibi faaliyetlerde bulunuyorlar. 29 Kasım 2023'te, Türkiye'deki malvarlıklarına el konulması kararı, bu derneğin ve Kürdistan Kızılayı Derneği'nin PKK ile iltisaklı olduğu ve bölücü terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle Resmi Gazete'de yayınlandı.

Detaylar içeriğimizde...