Terörün izlerinin silindiği yaylalarda şimdi otlanan hayvanların sesi var

Terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları nedeniyle başlatılan yaylalara çıkma yasaklarından dolayı yıllarca değerlendirilemeyen Faraşin bölgesindeki yaylalarda, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sayesinde artık koyun, keçi ve kuşların sesi yankılanıyor.
Bölgenin terörden arındırılmasının ardından yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasıyla Şırnak, Hakkari ve Van sınırları arasında yer alan Faraşin yaylaları, yeniden hayvancılığın merkezi haline geldi.
Temiz havası, doğal su kaynakları, yemyeşil doğası ve verimli otlakları bulunan yaylalara çıkan besiciler ve göçerler, yıllar sonra huzur ve güven içinde bölgede konaklıyor, hayvanlarını besliyor.
Havanın ısınmasıyla birçok ilden yüzlerce besiciye ev sahipliği yapan, başarılı operasyonların ardından 'huzur yaylası' olarak adlandırılan Faraşin, her yıl bu dönemlerde küçükbaş hayvanların ve bünyesinde barındırdığı kuşların sesiyle şenleniyor.
Yörede yaşayan kadınlar da yaylaya çıkarak Van'ın en önemli lezzetlerinden olan otlu peynirde kullandıkları otları topluyor.