Türk Birliği için en kritik karar: Zengezur Koridoru

Zengezur Koridoru meselesi Karabağ'ın özgürlüğüne kavuşturulmasından itibaren gündemdeki sıcaklığını korumayı sürdürüyor. Koridorun Ermenistan topraklarından geçişi, İran'ın endişelerini beraberinde getiriyor. Bu durum, bölgedeki birçok aktörün dikkatini çekiyor. Özellikle Rusya'nın, bu koridorun olası etkileri konusundaki pozisyonu da büyük önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki işbirliği de süratle devam ediyor. Karabağ'ın yeniden imarı, bölgedeki vatandaşların anavatan Azerbaycan'a entegrasyonu süreçleri ilerlemeyi sürdürüyor.

Bu durumla ilgili olarak, Ermenistan içinden geçecek bir koridorun İran'ı nasıl etkileyeceği konusundaki çekinceleri anlamak önemlidir. İran, bu koridorun bölgedeki dengeyi nasıl değiştirebileceği ve kendi çıkarlarına nasıl etki edebileceği konularında endişeler taşıyabilir. Bu, bölgedeki jeopolitik dengelerin ve enerji hatlarının şekillenmesinde etkili olabilir.

Rusya'nın bu durumdaki rolü de kritiktir. Rusya, bölgedeki stratejik çıkarları gözeterek, Ermenistan ve diğer bölgesel aktörlerle ilişkilerini dengede tutmaya çalışacaktır. Rusya'nın koridora karşı tutumu, bölgedeki genel güvenlik dinamikleri ve Rusya'nın bölgedeki etkisini nasıl sürdürmek istediğiyle ilgili olacaktır.

ABD ve Fransa'da konu hakkında Ermenistan'dan yana tavır alarak bölgede nüfuz kurma çalışmalarına devam ediyor. Ülkelerin yaklaşımları neler? Koridorun açılması halinde neler değişebilir? Devlet nasıl etkilenir? Türk Dünyası üzerindeki etkisi nasıl olur?

Bu ve diğer tüm soruların cevabı, GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi'nin katkılarıyla şekillendi.