Türk öğrenciler sincapların filizlendirdiği meşe palamutlarını yerli ve milli biyoplastik materyale dönüştürüyor

TÜBİTAK 2204-C Lise öğrencileri Kutup Araştırmaları Projeleri Yarışması çağrısı kapsamında TEKNOFEST'te ilan edilen 3 liseli genç bilim insanı, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılarak meşe ağacı palamudundan geliştirmiş oldukları doğada çözünebilen plastik projelerini test etme imkanı buldu.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonundaki 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan öğrenciler, kutup okyanuslarındaki mikroplastik kirliliği önlemek için yerli ve milli biyoplastik materyal üretimi yaparak dünyanın bilinmeyen geleceğine ışık tutmayı amaçlıyor.

Sincapların sakladıkları yeri unutup filizlendirdiği meşe ağacı palamutları, mikroplastik kirliliğini önlemek için yerli ve milli biyoplastik materyal olurken, öğrencilerin Antarktika'da denedikleri malzemeler, 'üretim ve tüketim aşamasında çevre dostu' olarak adlandırılıyor.

Antarktika King George Adası'nda bulunan Şili'ye ait Escudero Üssü'ndeki bilim insanları ile çalışmalar yapan öğrenciler, 3 günlük saha çalışmalarında bilim insanlarından iklim değişikliği konularında bilgiler edindi. Aynı zamanda kutup canlılarını ve buzullardaki erimeleri gözlemleme fırsatı bulan 2204-C lise öğrencileri, gerçekleştirdikleri doğada çözünebilen plastik projelerini, saha çalışmasıyla perçinledi.