Türkiye 32 yıllık anlaşmadan çekildi

Türkiye, ne kadar silah ürettiğini artık kimseyle paylaşmayacak. 32 yıllık anlaşmadan geri çekilen Türkiye, silah üretim sınırını ciddiye almayarak istediği silahtan istediği kadar üretebilecek.

Türkiye, 1992 yılında üyesi olduğu Avrupa'da Silahlı Kuvvetler Hakkında Konvansiyonel Anlaşması'nın resmen durdurulmasına karar verdi. Böylece Türkiye, anlaşmanın üretim sınırına takılmadan istediği silahtan istediği kadar üretebilecek ve konvansiyonel silah kategorisindeki 5 konvansiyonel silahtan ne kadar ürettiğini artık kimseyle paylaşmayacak.

Peki nedir bu Avrupa'da Silahlı Kuvvetler Hakkında Konvansiyonel Anlaşması?

Soğuk savaşın sonları 1990 yılında Paris'te imzalanan ve 1992 yılında yürürlüğe giren bu anlaşma zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterlerini içeren toplam beş konvansiyonel silah kategorisinde sayıca indirimi, karşılıklı bilgi paylaşımını ve her bir kategori için de anlaşmaya taraf olan ülkeleri bağlayacak sınırlamaları içeriyor. Anlaşma, Avrupa'da konvansiyonel askerî ekipmanların önemli kategorilerine kapsamlı sınırlar getirilmesini ve fazla silahların imha edilmesini de zorunlu kılıyor. Rusya da bu anlaşmadan 2023 yılında çekildiğini duyurmuştu.