Türkiye 'blockchain' tarihinde bir ilk: Ödeme garantisi verildi

'İş Bankası uluslararası bir alım satım işleminde blok zinciri üzerinden ödeme garantisi verdi' deyince belki çok anlaşılmıyor ancak bu Türkiye için bir ilk ve işlem süresi devrim niteliğinde kısaldı.

İş Bankası Şişecam'ın gerçekleştirdiği bir ithalata blok zinciri üzerinden finansal destek sağladı. Bu durum bankanın uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir projeydi. İşlem, blok zinciri teknolojisi üzerinden finansal işlemlere aracılık eden Marco Polo platformu üzerinden gerçekleştirildi. Marco Polo da ilk kez 'finansal garantörlük' modülünü test etmiş oldu.

Aslında blockchain, yani blok zinciri teknolojisi kripto para birimlerinin madenciliği ve onların alınıp satılmasından ibaret değil. Finans gibi daha birçok sektörde oldukça yenilikçi çözümler sunuyor. Mesela günlerce veya haftalarca süren bazı işlemler, blok zinciri sayesinde saatler, hatta saniyeler alabiliyor.

Editör Anlatıyor'un bu bölümünde, İş Bankası'nın aracılık ettiği işlemin detaylarını ve blok zincirinin finans sektöründeki yerini anlattıktan sonra, blok zincirinin çalışma prensibini kısaca özetlemeye çalıştık.