Türkiye'de seller neden arttı?

Türkiye'de seller neden arttı? Günlerdir yurdun dört bir yanından gelen sel haberleriyle karşı karşıyayız.Peki tam yaz geliyor diye düşünürken Haziran'da seller neden çoğaldı? Meteorolojinin 2010-2021 arasında Türkiye genelindeki meteorolojik afetlerin dağılımını gösteren verilerine göre Haziran ayı istikrarlı bir şekilde en fazla afetin görüldüğü ay. En fazla görülen afetse sel.
Meteoroloji ve İklim Araştırmaları alanında Dr. Gamze Koç'un paylaştığı verilere göre Türkiye'de sellerin yaklaşık olarak yüzde 40'ı yaz, yüzde 24'ü ilkbahar, yüzde 20'si kış ve yüzde 16'sı sonbahar aylarında yaşanıyor.Haziran aylarında vaka sayılarının, özellikle son yıllarda rekor kırmasının altındaki sebep olarak ise toprağın yağışı emme şekli öne çıkıyor.Türkiye'de ortalama en çok yağış Aralık-Mart ayında gerçekleşiyor. Fakat bu yağışlar toplamda uzun süreye dağılan, yoğunluğu düşük yağışlar ya da kar yağışı.
Bu sakin yağışlar sırasında, su topraktan yer altına süzülmeye imkan buluyor çünkü toprak Temmuz-Ekim arası sıcaklardan dolayı düşük neme sahip ve kuru. Ve Aralık-Mart dönemi boyunca toprak neme doyuyor ve doygunluğu yüksek hale geliyor. Hemen bu sürecin ardından meydana gelen kısa süreli ve yoğun yağışlar örneğin 90-100 mm'nin 10-15 dakikada düşmesi gibi toprak zaten suya doygun olduğu ve yağış şiddetli olduğu için sızmaya zaman kalmadan aniden yüzeysel akışa geçerek sele sebep oluyor.
Ayrıca çarpık kentleşme ve küresel ısınmanın getirdiği kuraklık da selin sebepleri arasında gösteriliyor.