Türkiye'nin "gizli anayasası" güncelleniyor

Türkiye'nin “gizli anayasası” kırmızı kitap güncelleniyor. Millli Güvenlik Kurulu harekete geçti. Kitabın güncellemesi için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından yürütülen çalışmada Bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan görüşler istendi. Çalışma, nisan ayının başında yapılması planlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınacak.

Peki nedir bu kırmızı kitap? Kırmızı kitap yani Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, içeriğinde milli güvenliğin sağlanması ve milli hedeflere ulaşılması için gerekli iç, dış ve savunma politikalarını bulunduruyor. Ayrıca iç ve dış tehditlere karşı alınacak önlemler de yer alıyor. Bu belge, tehdit durumlarındaki değişikliklere göre belirli aralıklarla Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında güncelleniyor.

Belge, en son 30 Eylül 2019'da Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınarak güncellendi. Son güncellemede Suriye'deki iç savaş ve PKK tehdidi öncelikli tehditler olarak belirlenmiş, ekonomik güvenliğe ve siber güvenliğe de ağırlık verilmişti.