Türkiye'yi Türk dünyasına bağlayan Nahçıvan koridoru neden açılmıyor?

Türk dünyasının kaderini değiştiren Karabağ Savaşı Kasım 2020'de sonlandı. Tabi savaşı bitiren ateşkes anlaşması belli kazanımları da beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlisi de Türkiye'yi doğrudan Azerbaycan'a ve Türk dünyasına bağlayacak Nahcivan-Zengezur yolunun açılması…
Bu gelişme hepimizi çok sevindirdi ancak oldukça büyük bir sorunumuz var.
Her şey hazır olmasına rağmen yol 5 aydır bir türlü açılmadı…
Sürecin başına gidelim.
Nahcivan-Zengezur yolunun açılması Türkiye'yi Türk dünyasına bağlayacak olmasıyla ve yeni gelişecek olan ticaret ağ açısından fazlasıyla kritik.
Örneğin Türkiye'den çıkan tırların kolay ve kısa yoldan Orta Asya'ya ulaşması için Azerbaycan'dan geçmesi gerekiyor. Ancak Türk TIR'ları Azerbaycan'dan geçmek istediğinde ciddi bir maddi engelle karşılaşıyor. Geçişler olması gerekenden birkaç kat daha fazla ve çok daha kötüsü 'ayak bastı parası' adı altında alınan büyük meblağlı rüşvetlerden bahsediliyor.
Tüm bunlar dolayısıyla da tırlar Orta Asya'ya Çeçenistan ve Rusya üzerinden gitmek zorunda kalıyor ve zaman ve maliyet konusunda büyük zararlar ortaya çıkıyor.
Bu durum; iki ülke imajına da büyük zarar veriyor.
Şimdi gelelim asıl soruya:
“Anlaşma metninin en büyük kazanımlarından olan Nahcivan-Zengezur yolu neden hala açılmıyor?'
Anlaşma sürecinde Rusya, barış gücü kontrolünde yolun açılabileceği garantisi vermişti. Şimdi ise, Ermenistan'daki radikal grupların bu yolda oluşturabileceği tehlikeleri bahane göstererek yolun açılmasına engel oluyor.
Bir soru daha soralım…
Rusya bu yoldan neden rahatsız?
Nahcivan Zengezur yolunun açılması demek Türkiye'nin Türk dünyasına doğrudan bağlanması ile Rusya'ya büyük ticari dezavantajlar oluşturması anlamına geliyor.
Tabi, Rusya'nın 'kendi arka bahçesi' olarak tanımladığı bölgenin Türkiye'nin bağlantıya geçme ihtimalinden de fazlasıyla rahatsız.
Sonuç olarak; kardeş ülke Azerbaycan'ın bu yolun açılması için atması gereken adımlara hız vermesi ve Rusya'nın bu 'çözümsüz' tavrına koyması şart diyebiliriz…