“Yarısı Bizden” kampanyası hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

İstanbul için büyük dönüşüm başlıyor, 1,5 milyon lira destek verilecek. İstanbul'da deprem riskine karşı başlatılan “Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında verilecek kentsel dönüşüm desteği için detaylar belli oldu.

İstanbul'da olası deprem riskine karşı kentsel dönüşün hareketi başlıyor. Geçen yılın sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın müjdesini verdiği “Yarısı Bizden” kampanyası ile vatandaşlar, konutları için 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi, 100 bin lirası da kira yardımı olmak üzere 1.5 milyon lira destek alabilecek. İş yerleri için ise 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar kredi sağlanacak. Böylece İstanbul'da 5 yıl içerisinde 600 bini acil olmak üzere 1,5 milyon riskli bağımsız bölümün dönüştürülmesi hedefleniyor.

Hibe ve kredi ödemesi, inşaatın ilerleme sürece dikkate alınarak 3 eşit taksitle yapılacak. Buna göre ilk ödeme inşaatın temel seviyesinde, ikinci taksit taşıyıcı sistemin bitiminde ve son olarak inşaat bitiminde ödemeler yapılacak. Ödemeler doğrudan vatandaşa değil, hak sahiplerinin anlaştığı yüklenici firmanın bankadaki vadesiz hesabına yapılacak. Vatandaşlar geri ödemelerini ise ruhsat tarihinden 24 ay sonra ödemeye başlayacak. Yani inşaat 24 ayda değil de 12 ayda biterse, vatandaş 12 ay daha geri ödeme yapmak zorunda kalmayacak.

Kampanyadan İstanbul'da rezerv alanda ve riskli alanda bulunan ya da riskli yapı kararı olan yapılar faydalanabilecek. Binasının dönüşüme girmesini isteyen kat malikleri ya kendi aralarında uzlaşma sağlayacak, ya da yüzde 50+1 anlaşma ile inşaat ruhsatı alacak ve karara katılmayanın payı satılarak kat irtifakı kurulacak. Vatandaşlar inşaatı yapacak müteahhit firmayı de kendisi bulacak. Kredi verilirken ise hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak.

Kampanya sürecinde 2023 yılında yapılan başvurularda yüzde 100 anlaşma sağlanan binalarda dönüşüm başladı. Henüz dönüşüme başlanmayan binalarda ise kabul edilen başvurularda binaların ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak. Sonrasında gönüllülük esasına göre anlaşan binalar için protokol hazırlanacak ve projeye başlanacak. Binanın boşaltılmasıyla TOKİ tarafından başlatılacak süreçte en geç 2 yıl içinde inşaat tamamlanacak.

Peki ilk başvuruyu kaçıranlar ne yapacak? Bahsettiğimiz gibi öncelik başvuru sahiplerinin olacak ve onların süreçleri başlayacak. Yüzde 100 anlaşmaların sağlandığı başvuru sahiplerinden sonra kademeli olarak herkese açılacak. Yeni başvurular ise 31 Aralık 2026 tarihine kadar yapılabilecek.