Yemen'de son durum: Husiler İsrail'i durdurabilir mi?

Yemen'deki Husilerin geçtiğimiz haftalarda İsrail gemilerini hedef almasıyla Kızıldeniz'de tansiyon epey yükseldi. Bölgede güvenlik durumunun kötüleşmesinin ardından ülkeler ve büyük şirketler Kızıldeniz'deki seferlerini de iptal ediyor. Bu durumda Yemen ve Husiler, dünya gündeminin en çok konuşulan meselelerinden biri haline geldi.

Yemen'deki 2014 yılında başlayan savaştan günümüze alt yapıdan üst yapıya birçok yer vuruldu. O yıkık harabeler aynı şekilde duruyor ve hatta bazıları o yıkıntıların tesiriyle çökmüş durumda. Ekonomik olarak darboğazın etkisindeki Yemen kalkınmaya çalışıyor. Diğer yandan Yemen'in özellikle kuzey bölgesi, Suudi Arabistan'ın güney bölgesinde İngilizlerden kalma Gat denilen bir ot bulunuyor. Uyuşturucu etkisi olan ve Yemen'de yaygın olarak türketilen bu ot ülke ekonomisini ve su kaynaklarını tüketiyor.

Ülkede üçlü bir yönetim var: Ensarullah Hareketi Husiler bir taraf iken diğer tarafta Birleşik Arap Emirlikleri'nin başını çektiği Güney Hükümeti, Güney Meclisi; diğer tarafta Suudi Arabistan'ın başını çektiği şer'i hükümet Yemen'de etkili. Yemen'deki savaşın Husiler tarafındaki olan etkisi çok daha kötü şekilde ilerliyor.

İsrail'in Gazze'yi Sina çölüne sürme, Batı Şeria'yı Ürdün topraklarına sürme projesinin en temelinde dünyada tasarlanan bir proje vardı. Peki dünyada tasarlanan proje ne? Kızıldeniz'deki son gelişmeler Yemen'i nasıl etkiler?

Tüm sorular ve çok daha fazlası GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun'un hazırlayıp moderatörlüğünü yaptığı içeriğimizde, Ortadoğu ve Afrika alanında önemli projelere imza atan uluslararası ilişkiler danışmanı Ahmet Yasir Feten ile yanıt buluyor.