Yunanistan’daki NATO üslerinde artan hareketlilik: ABD ziyaretinin perde arkası
20 AĞUSTOS 2025 , ÇARŞAMBA 12:57
ABD'nin Yunanistan ziyareti sonrası, bu ülkedeki askeri üslerdeki hareketlilik dikkat çekiyor. Hanya, Souda ve Akrotiri üslerindeki faaliyetleri OSINT TURK ile birlikte inceledik.
Ziyaret öncesi ve sonrası bu bölgelerde yoğun bir hareketlilik gözlendi. NATO'ya bağlı NAMFI füze fırlatma tesisi, radar istasyonları, depolar, hangarlar ve barakalarla donatılmış durumda.
Bu tesisler, Souda, Resmo, Girit ve Santorini adasında konumlanmış. Söz konusu füzelerin 226 kilometre menzili bulunuyor ve bu mesafe, Türkiye'deki Bodrum ile Muğla'yı kapsayacak kadar yakın.
29 Haziran'da ABD Genelkurmay Başkanı Caine ve Avrupa-Afrika donanma komutanı Amiral Munsch, bu üsleri ziyaret etti. Akrotiri Yarımadası'ndaki üslerin çevresinde teknolojik istasyonlar ve eğitim alanları tespit edildi.
Souda Körfezi'nin kuzey ve güney kıyıları ise NATO, ABD ve Yunanistan tarafından ortak kullanılıyor.Ziyaretten altı gün önce, bir Azerbaycan vatandaşının Souda'daki askeri bölgeden yaklaşık 5 bin fotoğraf çektiği için gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı. ABD'ye ait USS Thomas Hudner gemisinin, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarına karşı destek vermesi nedeniyle, İran'ın bu üslere yönelik bir karşı hamle yaptığı düşünülüyor.
Souda Körfezi, 204 metre derinliğiyle Akdeniz'in en derin limanı olma özelliğini taşıyor. Bu derinlik, büyük tonajlı gemilerin limana yanaşmasını mümkün kılıyor. Nisan-Ağustos 2025 uydu görüntülerini analiz ettiğimizde, özellikle Haziran'da yoğun bir kargo trafiği gözlemledik. 14 Mayıs'ta çekilen görüntülerde çok sayıda C-17 ve C-130 askeri nakliye uçağı tespit edildi. 18 Haziran'da ise kargo trafiği zirve yaptı. Gelen kargolar arasında M-LIDS anti-drone sistemleri ve AN/TWQ-1 hava savunma sistemleri yer alıyor.Üsleri incelerken, apronda sinyal bozucu özelliklere sahip anti-drone kara araçlarının varlığı da dikkat çekti.