Zengezur Koridoru nereden geçecek: Ermenistan mı, İran mı?

2020'de Karabağ'da elde edilen kazanımlardan bazılarının aradan geçen 3 yıla rağmen hayata geçirilememesi, Ermenistan'ın söylemleri ve Karabağ'da artan eylemler nedeniyle yeni bir savaş söylemi önemli gündem maddelerinden biriydi. 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen devlet kurumuna ait araçtaki 2 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayına basması üzerine 4 polis şehit olmuştu.

Ayrılıkçıların mevzileri personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiği biliyorduk. Karabağ'da yaşamaya devam eden Ermeni sakinlerin arasındaki ayrılıkçı gruba yönelik 24 saat süren antiterör operasyonu ile yeni savaş söylemleri de boşa çıkarıldı ve Karabağ'da sözde rejim resmen sona erdirildi.

Şimdi ilk adım Türk dünyasını birbirine bağlayacak Zengezur Koridorunun açılması olacaktır. Ordubad'dan Nahçıvan'ın kuzeyinde bulunan Velidağ istasyonuna kadarki 158 kilometrelik hat ise kapsamlı olarak tamir edilecek. Velidağ'da biten hattın, Ermenistan sınırına kadar 14 kilometre uzatılması bekleniyor. Ermenistan'ın bu hat üzerinden ticarete katılması için ise kendi demir yolu hattını bu hatla birleştirmesi gerekecek. Demir yolunun yanı sıra kara yolu hatlarının da devreye alınması gerekiyor. Azerbaycan, Zengezur'a uzanacak otoyolu projesinde artık sona yaklaştı.

Türkiye'nin ise Kars'ı Nahçıvan'a bağlayacak demir yolu hattı projesi de var.

Bu bölüm Editör Anlatıyor'da, bölgesel dengeler, stratejik işbirlikleri ve bölgenin geleceğine mercek tutarken İran'ın endişelerini de anlattık.