Etiyopya'dan operasyonla getirilen siyahi Yahudiler: Falaşalar

Falaşalar, yüzyıllarca Etiyopya'da yaşayan siyahi bir Yahudi topluluğuydu. Topluluğuydu diyorum çünkü çoğunluğu 1970'lerde başlayan ve 2013'e dek süren İsrail'in ve CIA'in operasyonları ile Filistin'e taşındı. Öyle ki 1991'deki 'Süleyman Operasyonu' ile 36 saatte 15 bin Falaşa, Telaviv'e uçaklarla götürüldü.

Falaşa toplumu kökenlerini Hazreti Süleyman ile Belkıs'ın evliliğine dayandırsa da İsrail'de bunun pek bir karşılığı yok. Yahudi de olsalar siyah tenli oldukları için ikinci sınıf insan mualemesi görmekten kurtulamıyorlar.
Çöpçülük, inşaat işçiliği, askerlik gibi beden gücüne dayalı işler dışında çalışmaları pek mümkün değil. Siyahi Yahudilere, ayrımcılığın en zirve örneği ise bağışladıkları kanların çöpe atılmasının ortaya çıkarılmasıydı. 1996'da büyük ayaklanmalara yol açan bu durum, dönemin başbakanı Şimon Peres'in özrüyle noktalanmıştı.

Yıllarca Yahudi olarak kabul edilmeyen Falaşaların sonradan kabul almalarında tabii ki yine çıkar denklemi işin içine girmişti. Falaşalar eğitilerek askeri birliklerde İsrail'i savunmaya başlamış ve Filistinli Araplarla, beyaz Yahudiler arasında tampon olacak şekilde yerleştirilmişlerdi.

Aşkenaz gibi Avrupalı Yahudiler ile aynı şekilde ibadet etmeyen Falaşaların, topluma birkaç nesil sonra asimilasyonla entegre edilebileceği düşünülüyor