Toz taşınımı hakkında merak edilenler

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl için toz taşınımı uyarısı yaptı. Peki nedir bu toz taşınımı?

Özellikle Afrika ve Arap yarımadasından gelen toz taşınımının İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin hava kalitesini etkilediği biliniyor. Mesela Sahra Bölgesi'nde, çölleşmenin de etkisiyle rüzgar hızının artması, yağış, bitki örtüsü ve nemliliğin azalması küresel sistem üzerinde gün geçtikçe daha fazla tozun girdiğini gösteriyor. Ayrıca başlıca iklim değişkenlerinden biri olan atmosferik aerosollerin çok önemli bir bileşeni olarak kabul ediliyor.

Toz taşınımının etkilerinden de bahsedelim. Öncelikle biraz başınız ağrıyabilir. Bu tozları gözle görmüyoruz, soluyoruz. Toz dediğimiz bu kil mineralleri içindeki her türlü elementin bulunması ve bu elementlerinin fazlalığı, vücutta baş ve mide ağrısına neden olabiliyor. Toz taşınımlarında görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde, yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar yaşanabiliyor. Bu olayın etkisiyle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'de hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaşması nedeniyle,bu bölgelerde yaşayan vatandaşların açık alanlarda uzun süre kalmamaları gerekiyor.